Juryens pris

Klisjeen “Hug Me” er ikke lenger en klisje.
Kunstneren, med sin lidenskap for ull, inviterer tilskueren til å gi arbeidet sitt en klem, bokstavelig talt. Det er ikke hver dag vi får lov til å berøre et kunstverk. Og det er ikke hver dag et kunstverk berører oss på så mange måter. Dette er bare gjort mulig gjennom klokt å arbeide med alle materialets iboende egenskaper. Bruken av ord, farge, form, materiale, og sammensmeltingen av alt dette til et samtidsuttrykk, appellerer til våre sanser og ber oss komme nærmere og erfare dette kunstverket.

“Hug Me” har akkurat den riktige lekenheten som trengs for å
fange din oppmerksomhet, men også til å formidle den dyptgripende inderligheten man forventer av et kunstverk. Regina viser materialet respekt, og gjennom berøring, syn og lukt blir den genuine opplevelsen av ull tilbudt alle, idet den minner oss om ullens kulturhistorie og viktighet. Trassigheten ved å bruke dette materialet viser en kamp mot at opphavet og håndverkstradisjonen etterhvert blir oversett. Det som her oppnås ved hjelp av ull, kan også oppnås med andre materialer som ikke lenger anses som “førsteklasses”, og som kan gå i glemmeboka.

Da juryen så “HUG ME” første gang, opplevde vi mange forskjellige følelsesmessige reaksjoner, siden verket gir en gripende påminning om gjennom bruken av et enkelt, men klokt konsept, kan kunstneren formidle et kraftfullt budskap som gir gjenklang hos tilskueren i en verden fylt av sosial og politisk usikkerhet. Vi gleder oss derfor over å utrope “Hug Me” av Regina Pederson til årets vinner av juryens pris.

Jyrens arbeid

Den Nordnorske kunstutstilling er en manifestasjon av samtidens kunstscene i Nord-Norge. Som medlemmer av juryen er vi svært takknemlige over å få være en del av denne begivenheten.

Gjennom to runder har vi brukt våre varierte bakgrunner og kunnskaper til å målbevisst velge ut et antall arbeider som vi synes best representerer den samtidige kunstscenen i Nord-Norge. Prosessen endte med et utvalg på 20 kunstnere, som blir representert i dette årets konsentrerte og levende utstilling. For juryen var det forfriskende å se ikke bare et uventet høyt antall kunstnere i begynnelsen av sin karriere, men også mange mer etablerte kunstnere som fremdeles har evnen til å overraske.

Den typen arbeider juryen valgte ut, kan bare oppnås når kunstneren ser lenger enn til et overflatisk uttrykk og mot en målbevisst og gjennomført teknikk, dedikasjon og konseptualisering av øyeblikk, erfaringer og lidenskaper. De 20 kunstnerne med sine tilsammen 23 arbeider har, både ovenfor oss og publikum, vært generøse og genuine

I sine bidrag. Fra mer eksperimentelle og rå arbeider til de mer raffinerte, kan vi se en investering av tid, ærlighet og følsomhet som er nødvendig for å produsere en samtidig og oppslukende opplevelse for tilskueren. Fordi dette er noe som karakteriserer opphavspersonene, vil alle de utvalgte arbeidene være selvbiografiske, og dette gjør kunstverkene autentiske.

Det var viktig å skape et rom for hvert arbeid slik at de kunne stå sammen de andre, men også kunne puste og stå alene uten å påvirke hverandre på feil måte. Intensjonen var å utfordre tilskueren til å lage sine egne koblinger mellom arbeidene i det de tok sine egne erfaringer med i betrakting, ved skape en utstilling som utfoldet seg på en interessant måte i rommet. Det er Nord-Norskens ambisjon å være en selvfølgelig arena for deling av erfaringer og visjoner.

Juryen vil takke alle kunstnerne som så generøst har gitt oss sjansen til å få et blikk inn i deres verden.

Design: Marianne Bjørnmyr - Publiseringsløsning: Publishpack.no