07.Jan - 26.Feb

Your Penumbra

Marianne Bjørnmyr

YOUR PENUMBRA

Utstillingen Your Penumbra tar for seg fotografi, astronomi og distanse i fysisk avstand og inneholder en rekke stjernestøv-fotogrammer, skulpturer og videoinstallasjoner.                                                                                                                                          

Arbeidet er basert på en hendelse i 1880 hvor den unge amatør-astronomen Henry Draper var den første til å fotografere Orion-tåken etter år med arbeid for å tilspisse sin fotografiske teknikk og selv-bygde teleskop. For første gang viste fotografiet noe som ikke kunne sees med det nakne øye.

Your Penumbra presenterer en rekke hånd-printede fotogram; en stjernehimmel, hint av stjernetåker og tomt rom. Fotogrammene er skapt ved å plassere ekte stjernestøv på fotografisk papir før det slutt blir fremkalt i mørkerommet. Bildene gir en følelse av å være ekte fotografier av stjernetåker, og hinter mot en urovekkende selvmotsigelse. De retter oppmerksomheten mot det faktum at bildene har blitt konstruert, samtidig som vi aksepterer det som en presentert sannhet.

Video-installasjonene viser en sakte fødsel av en nebula og sann lyd fra det ytre rom. Videoene vil på et vis provosere en flyktig forekomst av en verden vi ikke kjenner og koble videre til spørsmål rundt fotografiet som et fysisk spor av et objekt. 

Utstillingen er støttet at Norsk Kulturfond og Arts Council England. 

_

 

Marianne Bjørnmyr (f. 1986, Bodø) bor og jobber som billedkunster og nylig tilflyttet til Bodø etter flere år i London, hvor hun fullførte i 2012 en mastergrad i fotografi fra University of the Arts London.

I sin praksis jobber hun ofte med undersøkende kunst hvor sentrale temaer omhandler vår oppfattelse av fotografiet som en tilnærming til virkeligheten, og hvor presentasjon av fotografiet er satt opp mot vår forståelse, tolkning og genererte oppfattelse av bildemateriale.

Marianne's arbeid har tidligere blitt stilt ut nasjonalt og internasjonalt blant annet på Høstutstillingen (2014), Nordnorsken (2012 og 2015). Hun har tidligere mottatt stipend og priser for sitt arbeid og i 2015 ble Marianne utnevnt til topp 10 ”up and coming” London-baserte samtidsfotografer. I 2016 mottok hun en to-åring tildeling fra Statens Kunstnerstipend for yngre nyetablerte kunstnere

Design: Marianne Bjørnmyr - Publiseringsløsning: Publishpack.no