04.Aug - 26.Aug

Nordland Musikkfestuke

Mattias Härenstam

Senere den kvelden tittelen henspiller på en fortelling – noe har skjedd og dette er direkte etterpå. Arbeidene i skulptur, tresnitt og film knytter seg alle på forskjellige måter til dette. Kanskje den best samlede betegnelsen er forsøk på å definere sjokket etterpå. Når noe dramatisk allerede er forbi og den demrende, langsomme anerkjennelsen av hva som faktisk skjedde. I serien av tresnitt finnes henvisninger til store politiske hendelser som f eks ”I skogen” som setter sammen et kjent bilde fra plassen hvor Sveriges daværende statsminister Olof Palme ble drept med en dyp furuskog. Der er også trykket med det til synes uskyldige og nasjonalromantiske Tysfjordlandskapet med Stetind i bakgrunnen. Tittelen ”Sommerlandskap med radio (22. juli 2011) setter imidlertid hele scenen i et annet lys. De grusomme nyhetene fra Utøya og Oslo trenger ut fra den svarte radioen i forgrunnen. Andre tresnitt peker mer mot personlige traumer eller mareritt.

På lignende måte følger filmene ”Rekonstruksjon” og ”Prospekt” hendelsesforløpet i personlige traumer, men på en meget nøktern og nedtonet måte. Det hverdagslige setter det dramatiske i perspektiv.

Bodø kunstforening har åpent hver dag under Nordland Musikkfestuke.
Mandag - fredag 12:00-18:00
lørdag og søndag 12:00-16:00

Vi har også kunstverksted for barn hver dag. For påmelding: post@bodokunst.no
http://www.bodokunst.no/arrangement/kunstverksted-for-barn-under-nordland-musikkfestuke

Utstillingen kommer også for første gang i Norge å vise hele serien samlet av fem hengende treskulpturer med tittelen ”Skisser for en re-animasjon”. De blander sammen kropper og kroppsdeler med trærnes naturlig forvridde former til noe ubestemt med innslag av både skjønnhet og ubehag. Mattias Härenstam beskriver sine skulpturer: at de er forsøk på å transformere død materie til noe levende – egentlig et animistisk forhold til skulptur: Et tre er et levende objekt, det hugges ned og blir til død ved og mitt arbeid handler om å prøve å gi det et nytt liv. Min personlige utgangspunkt for arbeidene var et naivt men intenst ønske om å kunne gjenskape eller bringe tilbake en meget nære person som plutselig og voldsomt ble borte.  
Arbeidsprosessen er meget fysisk og det er just i den fysiske interaksjonen med materialet som det blir ladet med nytt liv og energi. Transformasjonen visker ut grensene mellom aktive, levende subjekt og passive, døde objekter.

Mattias Härenstam født 1971 i Gøteborg er en svensk billedkunstner virksom i Norge.
Härenstam er utdannet ved Vestlandets Kunstakademi i Bergen 1992–1996 og Städelsschule, Staatliche Hochschule für Bildende Künste i Frankfurt am Main 1995.Han har siden arbeidet med blant annet videokunst (kortfilmer), installasjoner, skulpturer, gjerne i tre, og tresnitt. Han har deltatt på en mengde kollektivutstillinger rundt om i verden og hatt flere egne separatutstillinger i Norden og Tyskland. Tresnittene har blant annet blitt vist på Høstutstillinga og på separatutstillinger i Galleri Norske Grafikere, Art-Claims-Impulse Contemporary Fine Arts i Berlin og Luleå Konsthall. De er innkjøpt av Nasjonalmuseet, Utenriksdepartementet, Luleå Kommunale Kunstsamlinger og andre. I 2013 ble hans kortfilm Rekonstruksjon nominert til Amandaprisen i kategorien for beste kortfilm.

For første gang skal han stille ut i Bodø kunstforening under årets Nordland Musikkfestuke. Og vi gleder oss veldig.

 

Utstillingen er støttet av:

Norske Kunstforeninger
Nordland Fylkeskommune
Bodø kommune 
Norsk KulturrådDesign: Marianne Bjørnmyr - Publiseringsløsning: Publishpack.no