21.Mar - 05.Jul

Geometrien seiler

Bjørg Jakhelln

Verkliste Bjørg Jakhelln

Bjørg Heggstad Jakhelln født i Horten i 1940, bor og arbeider i Bodø. Vi gleder oss over å få være med å feire Jakhelln jubileumsår med en utstilling.

Hun arbeider hovedsakelig med oljemaleri, men veksler med mange andre materialer, - alt som inspirerer til bruk. Hun arbeider med enkle, minimale uttrykk.
Bildene forestiller ikke konkrete situasjoner, de er ikke avbildninger av virkeligheten.
Allikevel kan de kanskje fortelle en historie. Som alle andre tar Bjørg til seg sterke inntrykk fra det som skjer i omverdenen. Noen av inntrykkene blir bearbeidet og kommer til uttrykk i bilder. Utstillingen vil også vise tegninger.

Fra kunstneren selv: Fra mitt atelier i Bodø ser jeg hav og fjell i skiftende lys, daglig. Naturen i nord gir nye impulser til mitt maleri. Arkitektur og poesi inspirerer også. Jeg arbeider med oljemaleri, gouache, foto og med tredimensjonale objekter.
I mitt billedspråk er jeg opptatt av å utforske hvordan illusjoner av rom oppstår når ulike geometriske former settes mot hverandre. Linjenes retninger skaper rom i forhold til billedets flate. Formspråket tenderer mot minimalisme i den forstand at jeg vil redusere formene til så få flater som mulig for å oppnå de romvirkningene jeg vil fram til. Billedets ekspressivitet ligger mye i fargebruken. Jeg ønsker at flatene skal framstå som tilsynelatende monokrome. Men det er de helt klart ikke, de er derimot fulle av nyanser og teksturer. Fargene understøtter hverandre og bygger hverandre opp. Bildets uttrykk er i stor grad en funksjon av en intuitiv bruk av farge og tekstur i et spill mot de enkle geometriske formene.”

Bjørg Heggstad Jakhelln har sin utdanning i Edinburgh Collage of Art (1959 -63). Hun har deltatt på et stort antall utstillinger i inn og utland, har mange offentlige innkjøp ( f.eks. Oslo Kunstindustrimuseum) i tillegg til utsmykkingoppgaver, som på Tromsø Universitet.

http://bjorgjakhelln.noDesign: Marianne Bjørnmyr - Publiseringsløsning: Publishpack.no