Utstillingen i Vindusgalleriet i Bodø kunstforening:
Svenska Polisen har definert 53 bydeler i Sverige som spesielle risikosoner. Her er kriminaliteten mer omfattende og brutal enn i resten av landet. Politi, ambulanse- og brannpersonell har problemer med å utføre oppdragene sine på grunn av steinkasting, skyting og biler som brenner. I de fleste tilfellene handler det om bydeler fra det såkalte miljonprogrammet, husblokker bygget på slutten av 60-tallet for å gi bedre boligstandard til folk som fikk jobb i fabrikkene. I disse bydelene finner vi i dag nesten ingen etnisk svenske. Områdene blir også kalt nogo-zones, opprinnelig et militært begrep som handler om rebellkontrollerte landsdeler i en borgerkrig.
Mange politikere bruker sin versjon av det som skjer i Sverige for å skremme og fremme sin sak. Det høyrepopulistiske partiet Sverigedemokraterna, ifølge meningsmålinger Sveriges nest største parti, kaller disse områdene fortapte områder. Noen norske politikere kaller det svenske tilstander. Jeg er nysgjerrig på disse områdene og vil gjerne bli bedre kjent med dem som bor der. I løpet av sommeren 2018 reiser jeg til hver av de 53 risikosonene og fotograferer portretter.
Prosjektet heter Apparaten som gör konsten. Portretter tatt med et Graflex Home Portrait 5x7 storformatkamera av mahogny og messing fra 1909. Det fine med et slikt kamera er at folk tiltrekkes og blir nysgjerrige. Vi har noe felles. Jeg setter opp apparatet og venter, og så kommer det noen gående. Normalt befinner jeg meg langt utenfor min komfortsone når jeg ber om å få fotografere ukjente, men bak dette kameraet blir jeg usynlig. Jeg får også naturlig kontakt med et utvalg mennesker fra områdene. Ingen Ingen intervjuer eller slikt. Ett fotografi. Utsnitt av tiden.
De vedlagte eksemplene er fra en testrunde til fem av områdene i Stockholm: Hallunda, Hovsjö, Rinkeby, Termovägen og Tureberg.
Vegar Moen (1967) vokste opp på Orvos i Røros kommune og er nå bosatt i Lomma, Sverige. Han har reist mye i Kina, India og Sør-Amerika og fotograferte arkitektur og landskap. Han har mottatt flere stipender og priser for sitt arbeid; Statens arbeidsstipend i seks år, Royal Caribbean Arts Grant og Rederiforbundets pris. Siden 2010 er han tildelt Statens Garantiinntekt for kunstnere.
Moen er representert i Museet for samtidskunst, Trondheim Kunstmuseum, Bergen Kunstmuseum, Rogaland Kunstmuseum, Haugar Vestfold Kunstmuseum, Nordnorsk Kunstmuseum, Haugesund Billedgalleri, St. Olavs hospital, Trondheim kommune, Nord-Trøndelag fylkesgalleri, Pilotgalleriet, Norsk kulturråd, Syscom Norway, Statens Konstråd, Göteborgs Kulturnämd, Sveriges Radios Konstsamling, Cambridge University Museum of Archeology & Anthropology, Storebrands kunstsamling, Statoils kunstsamling, Telenors kunstsamling og Norsk Hydros kunstsamling.