07.Okt - 12.Nov

Undersyn

Aleksander Johan Andreassen

Aleksander Johan Andreassen er kunstner og filmskaper. Han er født og oppvokst i Bodø og bosatt i Oslo. Aleksander jobber hovedsaklig med film og videoinstallasjoner der utforskningen av ulike metodiske tilnærminger står sentralt.
 
I film- og fotoprosjektet Undersyn tar Aleksander for seg hans far Rune Andreassen i et fiksjonsportrett. I ett møte mellom fiksjon og dokumentar blir vi introdusert for en synsskade som gir Rune en visuelt fordreid opplevelse av virkeligheten og dermed får konsekvenser for hans virke som tømrer.
 
Prosjektet tar utgangspunkt i synsskaden Charles Bonnet syndrome (CBS), en tilstand som er mer vanlig enn hva en tidligere har trodd hos eldre med nedsatt syn eller synsnerveskade. CBS gir en visuelle hallusinasjoner, for eksempel i form av abstrakte mønstre som ligger som et filter over det som virkelig er framfor en. CBS opptrer uten framprovosering og personer som lider av dette syndromet blir ofte forvirret og stiller spørsmålstegn ved sin egen virkelighetsoppfatning. 
 
"Jeg er opptatt av våre sansers begrensninger i møte med omverden og hvordan det kan oppleves som et tabu å innrømme sin egen utilstrekkelighet og upålitelighet under prosesseringen av inntrykkene verden gir oss."
 
Sommeren 2017 vant han Gullstolen for beste norske kortfilm under Kortfilmfestivalen i Grimstad. Aleksander har sin utdannelse fra Kunst- og designhøgskolen i Bergen og Konstfack i Stockholm.
 
Prosjektet er støttet av Kulturrådet, Billedkunstnernes Vederlagsfond, Bodø kommune og Nordland Fylkeskommune.


Design: Marianne Bjørnmyr - Publiseringsløsning: Publishpack.no