22.Mai - 04.Jul

TWISTED TOURIST - UTSATT til 22.mai 2021

Hanne Lydia Opøien Figenschou

På grunn av hindring av smitte av Covid-19 har Bodø kunstforening foreløpig stengt. Kunstforeninga har også gjort endringer i programmet for våren og sommeren 2020. Derfor blir utstillingen til Hanne Lydia Opøien Figenschou utsatt til 22.mai 2021. 

TWISTED TOURIST

25.

snakker til turister på fly

de krymper i trange seter

åler seg ut av sikkerhetsbelter

som om de vil forsvinne

fra jordens overflate

Fra Fire i én, en boksamling  / Four in One, A Book Collection, 2020

Turist, person som reiser i eget og/eller andre land for sin fornøyelses skyld; person som oppholder seg midlertidig utenfor hjemmet i ikke-ervervsmessige øyemed.

(Store Norske Leksikon)

Utstillingen vil bestå av tegninger i større og noe mindre formater utført med farveblyanter på sort papir, Videoprosa og tekst. Det vil være premiere på Videoprosa verket En Mann / A Man, HD video, ca. 6 min, norsk tale, engelsk undertekst.

På åpningsdagen lanseres boken Fire i én, en boksamling. / Four in One, A Book Collection. 244 s., HLOF, 2020. Boken inneholder alle utgitte bokverk av kunstneren, er tospråklig, norsk og engelsk, og utgitt på eget forlag.

Hanne Lydia Opøien Figenschou er utdannet ved Kunstakademiet i Trondheim og Konstfack i Stockholm. Arbeidene omhandler tema som kjønn og identitet, gjennom medier som tegning, tekst og video. Gjennomgående er interessen for det tydelige og offentlige satt i sammenheng med det intime. Tekst benyttes som prosa i videoverk kalt Videoprosa, og som dikt i bokform. I sitt arbeide fokuserer hun på aspekter ved kommunikasjon og ettervirkningene av vold i nære relasjoner. Hun har tematisert selvportrettet gjennom en årrekke noe som kuliminerte i soloutstillingen SELFIES ved Bomuldsfabriken Kunsthall i 2013. Figenschou har en hel rekke utstillinger bak seg, og har mottatt flere priser for sine arbeider, blant annet Weidemann prisen, Håkon Blekens pris og Juryens pris ved Nord Norsken 2015. Hun er innkjøpt av Nasjonalmuseet for Kunst, Arkitektur og Design, Nord Norsk Kunstmuseum, Sparebank 1 stiftelsen Nord-Norge, Trondheim Kommune, Oslo Kommune og Trondheim Kunstmuseum blant flere. Foregående publikasjoner er labile dokumenter / volatile documents, (2013) og Beretningen om et varslet brudd/ An Account of Predicted Estrangement, (2015) og Etterskjelv / Aftershocks (2019). Siste separatutstilling var TOURIST, Galleri BOA, Oslo, 2019. Utstillingen ble supplert med boken Teller Teslaer / Counting Teslas, (2019), 29 dikt.

"Jeg reiser i mine tegninger. Motivene inkluderer, parallellt med den subjektive reisen, det vi markedsfører oss med, som representativt for identitet. Objekter som gensere, sokker, luer, vesker, plastposer, eksem og spor, enten på vranga eller rett vei. Alle hentet fra ulike reiser, de har blitt med. Motivene i tegningene springer ut fra snapshots tatt med Smart telefon, det umiddelbare løftes frem gjennom tidkrevende tegneteknikker og oppskaleringer som effektivt skaper distanse til det digitale utgangspunktet. Tegningene kan framstå som relativt realistiske på avstand men ved nærmere ettersyn er de bygget opp av røffe elementer.

Jeg reiser ofte mellom sør og nord. Reisene inviterer til observasjoner. Betraktninger av andre som er underveis. På flyplasser, busser, fly og båter. Toaletter. Benker. Serveringssteder. Det skjer noe med menneskene som forflytter seg. Når de reiser sammen eller skjermer seg alene bak digitale gjenstander og glass. Man kan være turist i eget liv. La reiser være en hinne mellom seg selv og noe annet. Som vi bruker digitale plattformer som beskyttelse og iscenesettelse av egne liv. Det finnes også noe naivt og grådig i turismen. De reisendes vilje til å overse flyskam, pandemier og forsøpling. Manglende interesse for annet enn suvenirer og events. Utslittheten av jaget på noe som ikke finnes der og da, noe som ikke stemmer med opplevelsene man blir lovet i reklamene. Turisten på vranga."

Utstillingen er støttet av KIN, Regionale prosjektmidler.

Design: Marianne Bjørnmyr - Publiseringsløsning: Publishpack.no